Είναι τελικά επιβλαβής η ακτινοβολία του κινητού μας;




Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και η συζήτηση για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν είναι καινούργια.

Η βασική ανησυχία, λόγω της εκπομπής ακτινοβολίας από τα κινητά, είναι αν μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων δεν προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη έρευνα εξακολουθεί να αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τη μακροχρόνια χρήση κινητού τηλεφώνου.

Παρ’ όλα αυτά, η λήψη προφυλάξεων εξακολουθεί να είναι σημαντική για την ελαχιστοποίηση της έκθεσής σας στην ακτινοβολία: σημειώστε ότι η ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται από ένα κινητό τηλέφωνο μειώνεται όσο αυξάνεται η απόσταση μεταξύ του τηλεφώνου και του σώματος.

Πριν από λίγο καιρό, η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να σταματήσει τις πωλήσεις του iPhone 12, επειδή εκπέμπει υπερβολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, είχε αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν εκ νέου οι ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία.

Σίγουρα, η γαλλική κυβέρνηση για να λάβει αυτή την απόφαση βασίστηκε στα όρια ασφαλείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία τα ξεπερνούσε το συγκεκριμένο μοντέλο κινητού τηλεφώνου, όμως Αμερικανοί ειδικοί εξηγούν για ποιους λόγους δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα smart phones.

"Η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων, όπως προβλήματα ύπνου, αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, πόνο στις αρθρώσεις, ακόμη και προβλήματα σχέσεων. Αλλά αν είναι η ακτινοβολία για την οποία ανησυχείτε, τότε δεν χρειάζεται να πετάξετε το τηλέφωνό σας", υπογραμμίζουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times.

Οι περισσότεροι ειδικοί και οι υγειονομικές αρχές, όπως ο FDA, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ακτινοβολία των smartphone προκαλεί προβλήματα υγείας, ωστόσο πάντα είναι καλό να τηρούνται κάποια μέτρα και προφυλάξεις.

Πώς θα μειώσετε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία

Αποφύγετε την έκθεσή σας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την χρήση της κινητής τηλεφωνίας, επιλέγοντας κινητά τηλέφωνα με χαμηλό Δείκτη SAR.

Όσο αυξάνεται η απόσταση μεταξύ του χρήστη και της πηγής ακτινοβολίας (πχ κινητό) η έκθεση στην ακτινοβολία μειώνεται εκθετικά.

Η έκθεση στην ακτινοβολία μειώνεται σημαντικά όταν χρησιμοποιούμε διάφορα εξαρτήματα (πχ ενσύρματα ή ασύρματα ακουστικά, Bluetooth / handsfree).

Η έκθεση στην ακτινοβολία είναι αντίστοιχη της χρονικής διάρκειας της έκθεσης μας σε αυτή, άρα κάνετε όσο το δυνατόν πιο σύντομες κλήσεις από το κινητό.

Αποφύγετε/Μειώστε τις πολλαπλές εκπομπές σημάτων του κινητού. Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή για τη μείωση της έκθεσης στην ακτινοβολία ραδιοκυμάτων RF. Να απενεργοποιείτε πάντα πρόσθετες εκπομπές όταν δεν τις χρειάζονται: GPS, Bluetooth, Wi-Fi, Συνδέσεις Δεδομένων (data). Εκτός του ότι εξασθενούν την μπαταρία αυξάνουν και τις εκπομπές ακτινοβολίας του κινητού.

Είναι πολύ χρήσιμο να ρυθμίσετε το επίπεδο της έντασης του ήχου στο μέγιστο ώστε να κρατάτε την συσκευή κινητού 5-10 εκατοστά ή και περισσότερο, μακριά από το αυτί σας. Η ακτινοβολία που δέχεστε μειώνεται εκθετικά.

Χρησιμοποιείτε όσο μπορείτε την Λειτουργία Ανοικτής Ακρόασης: όποτε έχετε την ευκαιρία, μιλήστε με ανοικτή ακρόαση, έτσι μπορείτε να κρατάτε τη συσκευή σε σημαντική απόσταση από το κεφάλι σας.

Μην τοποθετείτε το κινητό τηλέφωνο στο σώμα σας.

Μην έχετε το κινητό στην τσέπη σας, τα smartphone εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα ακόμα και όταν είναι κλειδωμένα.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ να χρησιμοποιούν κινητά – ακόμη και σε έφηβους η χρήση πρέπει να είναι περιορισμένη και να γίνεται με σύνεση!


Πηγή: Capital.gr